Słownik minerałów

Selen (Se) Wapń (Ca) Fluor (F) Magnez (Mg) Cynk (Zn) Mangan (Mn) Żelazo (Fe) Sód (Na) Potas (K) Krzem (Si) Miedź (Cu) Jod (I) Chrom (Cr) Fosfor (P) Bor (B) Kobalt (Co) Lit (Li) Bar (Ba) Stront (Sr) Nikiel (Ni) Wanad (V) Molibden (Mo) Siarka (S) Ołów (Pb) Rtęć (Rg)

Minerały są substancjami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i jego egzystencji.

Najczęściej czerpiemy je z warzyw, ale ich cennym źródłem są też zboża, mięsa oraz mleko. Do najważniejszych minerałów dla zdrowia człowieka zaliczamy:

Selen (Se)

Wraz z witaminą E szczególnie chroni serce i układ krążenia przed zmianami chorobowymi, oraz wzmacnia sprawność funkcjonowania układu odpornościowego. Jest bardzo silnym antyoksydantem – przedłuża młodość, wpływa na odporność organizmu i utrzymuje ciało w dobrej kondycji dając młody wygląd, pomaga w wydalaniu z organizmu szkodliwych metali ciężkich i uczestniczy w wytwarzaniu hormonopodobnych substancji. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Niedobór selenu wpływa na bezpłodność i na rozwój chorób nowotworowych, na pracę układu krążenia, wczesne starzenie się organizmu, małą odporność, podatność na infekcje, na chandrę i depresję, zmienność nastrojów, ciągłe odczucie zmęczenia, ból mięśni, osłabienie, choroby wątroby i trzustki oraz otępienie.

Znajdziemy go w podrobach (wątroba, nerki, mózg), rybach, orzechach, skorupiakach, kukurydzy, pełnoziarnistym pieczywie, drożdżach, cebuli.

Źródłem selenu są następujące suplementy diety: fin Selenitabs, fin Mineraltabs, Fintabs Pro.

Wapń (Ca)

Jest głównym składnikiem kości i zębów, odgrywa główną rolę w odtwarzaniu mięśni, nerwów i krwi. Od prawidłowej ilości wapnia w organizmie zależy rytm serca, wpływa na układ nerwowy, kurczliwość mięśni poprzecznie prążkowanych, krzepnięcie krwi, utrzymanie równowagi elektrolitowej, stymuluje mechanizmy obronne, ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne.

Niedobór wapnia w organizmie powoduje między innymi jedzenie pokarmów nieświeżych, chemicznie uzdatnianych i konserwowanych. Organizm musi wtedy walczyć z truciznami chemicznymi zużywając duże ilości wapnia, a jeśli nie ma wystarczającej ilości tego pierwiastka, to sięga do wapnia zgromadzonego w kościach – osłabiając je i dziurawiąc co może prowadzić do osteoporozy. U chłopców w okresie dojrzewania może wystąpić rzeszotowanie kości. Przy deficycie wapnia mogą wystąpić takie choroby jak: próchnica, paradontoza, zwapnienia żył, kruchość kości, choroby układu krążenia, wysoki poziom cholesterolu, słaba krzepliwość krwi, skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach, ból w stawach, zwolnienie tętna, bicie serca, krwotoki, zaburzenia snu, stany lękowe, zaburzenia chodu, złamania kości, zaburzenia wzrostu u dzieci oraz krzywica. Utratę wapnia może powodować: nadmiar soli, kofeina, alkohol.

Źródłem wapnia jest mleko i produkty mleczne, zielone warzywa (szpinak, brokuły, szczypiorek itp.), warzywa strączkowe (groch, fasola, soja itp.), chrzan, seler, wiele ziół, cytrusy, mak, orzechy, suszone figi, żółtko, oliwa, kokos, migdały i inne.

Źródłem wapnia są następujące suplementy diety: fin Dolokaltabs, fin Mineraltabs, Fintabs, finedrinki.

Fluor (F)

Wchodzi w skład szkliwa zębów, pobudza komórki kościotwórcze, zapobiega nadwrażliwości zębów na zmiany temperatury. Nieszkodliwa dzienna dawka fluoru to 1mg.

Nadmiar fluoru powoduje jego odkładanie się w układzie kostnym, kumulacji w skórze i wydzielania go przez gruczoły potowe, co może też prowadzić do zatrucia fluorem. Może powodować niedoczynność tarczycy, nasila objawy trądziku różowatego lub pospolitego doprowadzając do powstania trądziku fluorowego – bardzo odpornego na leczenie.

Niedobór fluoru w pokarmie lub w wodzie pitnej sprzyja powstawaniu próchnicy zębów.

Fluor naturalnie znajduje się w wodzie, rybach morskich, herbacie, fasoli, ziemniakach, marchwi, szpinaku, mleku, mące pszennej, kapuście, sałacie, brokułach.

Magnez (Mg)

Nazywany jest „pierwiastkiem życia”, gdyż bierze udział prawie we wszystkich procesach jakie zachodzą w organizmie. Jest składnikiem tkanki kostnej, zębów, mięśni oraz enzymów, bierze udział w przemianie cukrów, reguluje działanie układu nerwowego, działa przeciwmiażdżycowo obniżając poziom cholesterolu we krwi, przyspiesza reakcje enzymatyczne, wpływa na biosyntezę białek, ochrania układ hormonalny przed wpływami mutacyjnymi środowiska. Nie może być zastąpiony żadnym innym pierwiastkiem, jest antagonistą ołowiu (zapobiega odkładaniu się tego pierwiastka w organizmie), rakotwórczego chromu i glinu wywołującego chorobę Alzheimera.

Niedobór magnezu może przez dłuższy czas przebiegać bezobjawowo i bardzo trudno jest go rozpoznać. Przy niedoborze magnezu dochodzi do skurczy mięśni. Powoduje niewłaściwe funkcjonowanie całego organizmu i ogólne osłabienie, podatność na stresy, stany niepokoju, zdenerwowania i lęku, miażdżyca, ataki serca i zawały, kołatanie serca, arytmia, zawroty głowy, drętwienie kończyn, wypadanie włosów, łamanie paznokci, podatność na próchnicę, szybkie męczenie się, bezsenność, niepokój, wrażliwość na zimno, skłonności do płaczu, depresja, wrażenie ociężałości, bolesne kurcze mięśni, bóle głowy, utratę łaknienia i wagi, zaburzenia snu. Do nadmiernego wydalania magnezu z organizmu przyczyniają się: stres, alkohol, wysoka temperatura otoczenia, antybiotyki i leki odwadniające, uspakajające i antykoncepcyjne.

Magnez znajduje się w kakao, kiełkach pszenicy, warzywach strączkowych (soja, groch, fasola), orzechach, migdałach, oliwkach, figach, ale również w otrębach, ryżu, szpinaku, mięsie, mleku i rybach, glonach, pomidorach i innych.

Źródłem magnezu są następujące suplementy diety: fin Magnesatabs, fin Karditabs, fin Dolokaltabs, fin Mineraltabs, fin Spirdietabs, Fintabs.

Cynk (Zn)

Jest pierwiastkiem z grupy podstawowych antyoksydantów. Wpływa na metabolizm nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacnia odporność organizmu działając przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Cynk tworzy wraz z wapniem, krzemem i magnezem kości, szczególnie chrząstki i kostki twardniejące, wpływa na gojenie się ran i wzmacnia odporność organizmu. Bardzo istotnie wpływa na przebieg ciąży u kobiet, pobudza hormon wzrostu (też insuliny) oraz hormony płciowe szczególnie u chłopców w okresie dojrzewania.

Niedobór cynku bywa przyczyną zaburzeń ciążowych oraz słabego rozwoju płodu. U dzieci prowadzi do opóźnionego dojrzewania i niedorozwoju narządów płciowych, wywołuje także ataki epilepsji, trudność w gojeniu ran i oparzeń, problemy ze skórą, uzębieniem i włosami, słabą zdolność koncentracji, zaburzenia zmysłu węchu i smaku, anemię, reumatyzm, skłonność do wrzodów żołądka, niedokrwistość.

Zawarty jest w podrobach (wątroba, nerki), mięsie i rybach, skorupiakach, serach, jajkach, pełnoziarnistym pieczywie, ziarnach słonecznika, warzywach liściastych, dyni, cebuli, czosnku, rzodkiewce, selera, marchwi, niektórych ziołach.

Źródłem cynku są następujące suplementy diety: fin Zinkotabs, fin Selenitabs, fin Mineraltabs, fin Spirdietabs, fin Chloretabs.

Mangan (Mn)

Uczestniczy w metabolizmie cukrów, tłuszczy i witaminy C, wpływa na wzrost organizmu. Poprawia wzrok, a przyjmowany doustnie zmniejsza objawy trądziku. Niedobór manganu może powodować anemię, zmiany na skórze, nieprawidłową strukturę kości, zaburzenia wzroku, osłabienie zdolności rozrodczych, zahamowanie wzrostu i rozwoju, nerwobóle, drgawki, drżenie, wypadanie włosów, plamicę paznokci, wypryski, niedokrwistość, zaburzenia w krzepnięciu krwi, nadmiar cholesterolu, osteoporozę.

Znajduje się w następujących produktach spożywczych: w pełnoziarnistym pieczywie, orzechach, kiełkach owsa, żurawinie, malinach, miodzie, ananasach, lucernie (kwiat), w warzywach korzeniowych i strączkowych i sałacie zielonej.

Źródłem manganu są następujące suplementy diety: fin Selenitabs, fin Mineraltabs, fin Spirdietabs.

Żelazo (Fe)

jest elementem barwnika krwi, hemoglobiny. Wspomaga dostarczanie tlenu do tkanek. Jest również zawarty jest w niektórych enzymach transportujących krew, umożliwia oddychanie komórkowe, uczestniczy w funkcjonowaniu układu immunologicznego.

Niedobór żelaza powoduje niedokrwistość (anemię), powoduje małą aktywność, opóźnienia w rozwoju (psychicznym i fizycznym), szarą cerę, bóle i zawroty głowy, przyspieszony oddech, szum w uszach, łatwość popadania w irytację, zaparcia, mdłości, łysienie i przedwczesne siwienie, łamanie i rozdwajanie się paznokci, niską hemoglobinę, małą krzepliwość krwi, bezsenność, permanentne uczucie zmęczenia, zaburzenia koncentracji i zapamiętywania, brak łaknienia, bladość skóry, zimne dłonie i stopy, częste omdlenia, zmiany na języku i dziąsłach, ból gardła przy przełykaniu śliny, ból żołądka, utrata smaku i węchu, zmniejszenie siły mięśniowe, znaczne zmniejszenie sprawności fizycznej, drażliwość, bóle głowy, zaburzenia odżywcze skóry i błon śluzowych.

Żelazo znajduje się w czerwonym mięsie i podrobach, jajkach, warzywach strączkowych i zielonych, ziołach, pełnoziarnistym pieczywie, kalarepie, kapuście, śliwkach, kokosie i awokado.

Źródłem żelaza są następujące suplementy diety: fin Ferrotabs, fin Mineraltabs, fin Spirdietabs, fin Chloretabs.

Sód (Na)

Jego niedobór w organizmie , nadmiar prowadzi do osłabienia i wysokiego ciśnienia krwi.

Sód chroni przed utratą płynów, ma właściwości zasadowe, odgrywa istotną rolę w wielu procesach metabolicznych, równoważy w organizmie gospodarkę kwasowo-zasadową oraz wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową, utrzymywanie prawidłowego ciśnienia osmotycznego, przewodnictwo nerwowe, wchodzi w skład osocza.

Nadmiar sodu podwyższa ciśnienie tętnicze krwi, nadciśnienie tętnicze, choroby naczyniowe, cukrzycę, uszkodzenie nerek, dolegliwości wątroby, niedoczynność gruczołów żołądkowych, podwyższone stężenie cholesterolu, uczucie zmęczenia. Niedobór sodu powoduje – utratę pobudliwości komórek i ich obumieranie, odwodnienie, obniżenie ciśnienia krwi. Prowadzi do uczucia nudności i boli głowy.

Źródłem pierwiastka jest sól kuchenna, mleko, żółty ser, pieczywo.

Źródłem sodu jest suplement diety fin Spirdietabs.

Potas (K)

Nie dopuszcza do zwyrodnienia stawów i jest bardzo ważnym składnikiem płynów wewnątrz i pozakomórkowych, bierze udział w regulacji czynności serca i funkcji nerek. Wspólnie z sodem i chlorem reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową. Sód i potas odgrywają główną rolę przy przewodzeniu bodźców we wszystkich komórkach nerwowych. Potas odgrywa zasadniczą rolę przy prawidłowej aktywności mięśnia sercowego, dotlenia mózg, wspomaga działanie mięśni, funkcjonowanie i zaopatrzenie komórek, pracę nerek, gospodarkę wodną organizmu, przemiana węglowodanowa. Potas jest wyjątkowo ważny dla pracy mięśni, syntezy białek, glikogenu oraz przemianach glukozy. W sytuacjach stresowych wzrasta zapotrzebowanie na potas. Jest niezbędny dla rekonwalescencji po ciężkich operacjach czy też porodach.

Niedobór potasu objawia się zmęczeniem, skąpomoczem, zatrzymaniem wody w organizmie, zwyrodnieniem stawów, osłabienia mięśni. Powoduje bóle głowy, skórcze mięśniowe, nadmierną suchość skóry, nerwowość, omdlenia, problemy ze snem, skurcze jelit, trądzik u dorastającej młodzieży, wydłużony czas gojenia się ran, zakłócenia rytmu serca, zaparcie, uczucie znużenia, skurcze i porażenia mięśni, zaburzenia koncentracji, utrata apetytu, spowolniona reakcja na bodźce, dolegliwości oddechowe, zatrzymanie pracy serca, zaparcia, nieregularne bicie serca, bezsenność, niekiedy zaburza czynności nerek, senność.

Naturalnie występuje w soku pomarańczowym i pomarańczach, ziemniakach, bananach, awokado, śliwkach, morelach, pestkach z dyni i słonecznika, orzechach i niektórych ziołach.

Źródłem potasu jest suplement diety fin Spirdietabs.

Krzem (Si)

Przeciwdziała miażdżycy, uczestniczy w budowie i utrzymaniu dobrej kondycji kości, jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania chrząstki kostnej. Reguluje przemianę materii, zmniejsza przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, utrzymuje ich prawidłową elastyczność, oczyszcza drogi moczowe, zapobiega miażdżycy, zapobiega również nadmiernym krwawieniom miesiączkowym, krwawieniom macicznym w czasie ciąży.

Niedobór krzemu powoduje zahamowanie wzrostu i zaburzenia w układzie kostnym, krwawienia z dziąseł i nosa, stany zapalne powiek, naczyniówki i spojówek, osteoporozę, deformację stawów, tkanki łącznej właściwej i zapalenie dziąseł, łamliwości i złej jakości włosów i paznokci.

Naturalnym źródłem krzemu jest woda źródlana, zboża, warzywa strączkowe, banany, rodzynki, niektóre zioła.

Źródłem krzemu są następujące suplementy diety: fin Mineraltabs, Fintabs.

Miedź (Cu)

posiada w organizmie funkcję przede wszystkim detoksykacyjną i antyoksydacyjną, pomaga w efektywniej wykorzystać żelazo. Chroni włosy, współtworzy czerwone krwinki, zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych, hamuje procesy rakotwórcze, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi.

Wynikiem obniżonego poziomu miedzi w organizmie są zaburzenia obrazu krwi.

Nadmiar miedzi może być szkodliwy i może być przyczyną: anemii, zaburzeń układu oddechowego i zaburzeń funkcjonowania wątroby.

Miedź znajdziemy w takich produktach, jak: ryby lub owoce morza, podroby, grzyby, śliwki, rodzynki, oliwki, fasolę, ryż, otręby, kakao, orzechy, mąkę, cukier.

Źródłem miedzi jest suplement diety fin Mineraltabs.

Jod (I)

Jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania gruczołu dokrewnego – tarczycy. Poprawia jakość włosów, paznokci, zębów i skóry. Wpływa na rozwój psychiczny i płciowy płodu. Wspomaga odchudzanie przyśpieszając przemianę materii i ułatwiając spalanie tłuszczu i węglowodanów, wchodzi w skład mięśni, skóry i płynów ustrojowych.

Jego niedobory w organizmie powodują zmęczenie, małą wydajność, przybieranie na wadze, łamliwość włosów i paznokci. Utratę popędu płciowego, łysienie, zaparcie, obrzęk strun głosowych i występowanie wola, które może powodować uczucie ucisku, duszności. Wole wewnętrzne może powodować ucisk tchawicy, trudności w oddychaniu, przerost i rozszerzenie serca, wywołuje niedorozwój u dzieci, zahamowanie wzrostu i rozwoju fizycznego. U kobiet z niedoborami jodu i hormonów tarczycy może wystąpić zaburzenie cykli miesięcznych i zaburzenia rozrodczości (niepłodność).

Jod znajduje się w rybach i owocach morza. Jego istotnym źródłem są glony morskie np. alga kelp.

Należy pamiętać, że stale spożywane kapusta, kalafior, brukselka, rzepa, brukiew, orzeszki ziemne, gorczyca i soja zawierają naturalne substancje zwane tioglikozydy, które mogą pozwanie ograniczać przyswajanie jodu z żywności. Warzywa te należy gotować, aby ograniczyć zawartość tych substancji w produktach. Osoby z niedoborem jodu powinny ograniczyć spożywanie tych produktów i warzyw.

Źródłem jodu są następujące suplementy diety: fin Kelpatabs, finedrinki.

Chrom (Cr)

Kontroluje a reguluje poziom cukru we krwi, pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, powstawaniu ropni u cukrzyków i działa przeciwtrądzikowo, spełnia istotną rolę w metabolizmie glukozy, niektórych białek oraz tłuszczów. Chrom stabilizuje poziom cukru we krwi, kontroluje poczucie apetytu, stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza transport aminokwasów do komórek, stymuluje działanie insuliny. Chrom jest rozpowszechniony w tkankach w wyjątkowo małych ilościach. Niedobór chromu występuje bardzo rzadko i objawia się wzrostem stężenia cholesterolu we krwi, zwiększonym poziomem glukozy, brakiem płodności, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, bólem głowy, brakiem odporności nerwowej, brakiem wewnętrznej energii, wywołuje drażliwość, napady nudności, nastroje depresyjne, niepokój, skłonność do alkoholu, skłonność do słodyczy, stany lękowe, zmęczenie, nietolerancja na glukozę, zaburzenia w gospodarce białek i lipidów, utrata masy ciała. W przypadku niedoboru w organizmie, rośnie waga i powstaje ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II.

Znaleźć go można w owocach leśnych, orzechach, kiełkach owsa, ziarnach zbóż, melasie, mięsie, drożdżach i rzeżusze.

Źródłem chromu są następujące suplementy diety: fin Kromisatabs, fin Mineraltabs.

Fosfor (P)

Pomaga rozwijać intelekt oraz odgrywa ważną rolę przy budowie kości, zębów i krwi, odnawianiu systemu nerwowego, uczestniczy w procesie rozwoju intelektualnego, uczestniczy w równowadze kwasowo-zasadowej i procesach przemiany materii (głownie tłuszczy), współtworzy fosfolipidy, które służą za budulec dla mózgu i komórek nerwowych, uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych – dezoksyrybonukleinowego DNA i rybonukleinowego RNA, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nerek oraz pracę serca.

Niedobór fosforu powoduje stany osłabienia, ucieczkę wapnia z kości, zaburzenia w budowie masy kostnej (częste złamania, bóle stawów i kości, osteopatię), nieregularny oddech, zmęczenie, zaburzenia nerwowe, stany osłabienia, zaburzenia nerwowe.

W pożywieniu fosfor pobieramy z ryb, jajek, produktów mlecznych, mięsa, warzyw strączkowych, orzechów, cebuli, czosnku, selera, marchwi, pomidorów, pełnych ziaren zbóż.

Źródłem fosforu są następujące suplementy diety: fin Mineraltabs, fin Spirdietabs.

Bor (B)

Wpływa na metabolizm wapnia, fosforu i fluoru oraz na wiele procesów enzymatycznych, podnosi poziom hormonów sterydowych u człowieka wpływając na przyswajalność wapnia, zapobiega osteoporozie, aktywizuje komórki mózgowe i system immunologiczny, wzmaga procesy mineralizacji kości, zwiększa masę mięśni, zapobiega utracie wapnia z kości, zmniejsza utratę magnezu. Jest istotny dla stabilizacji ścian komórkowych. Przy jego niedoborze powstaje mineralna dysharmonia i zaburzenia odporności. Powoduje też zaburzenia pamięci, ograniczoną sprawność umysłową, apatię, osteoporozę, obniżenie poziomu estrogenów.

Naturalne źródła występowania boru to: orzechy, fasola, groch, soja, soczewica, brokuły, kapusta, szpinak, sałata, jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, orzechy, miód, migdały, rodzynki, kozieradka, lucerna, rzeżucha, gorczyca, kalafior, kalarepa, seler, buraki, kapusta.

Źródłem boru jest suplement diety: Fintabs CD bori.

Kobalt (Co)

Współtworzy szpik kostny, jest składnikiem witaminy B12 – kobalaminy, pobudza procesy tworzenia krwi. Nadmiar kobaltu prowadzi do niewydolności krążenia, zaburzeń czynności gruczołu tarczowego, uszkodzenia mięśnia sercowego

Niedobór kobaltu prowadzi do anemii, przyśpiesza procesy starzenia, wypadanie włosów, wywołuje stany zapalne dziąseł, zaburzenia odczuwania smaku i zapachu, nerwobóle, łamliwość paznokci.

Kobalt występuje w naturalnych produktach z mleka i jego przetworów, grzybach, drożdżach, kozieradce i cykorii.

Lit (Li)

Przeciwdziała bezsenności, wpływa na stan emocjonalny i psychiczną równowagę.

Naturalne źródło litu to niektóre wody mineralne, ziemniaki, pomidory, oberżyna, owoce dzikiej róży, goździki, kapusta, sól z Wieliczki, piwne drożdże.

Niedobór litu objawia się bezsennością, stanami lękowymi, obsesją, melancholią, rozdrażnieniem i agresją. Nadmiar litu jest bardzo toksyczny!

Bar (Ba)

Jest wykorzystywany jako tzw. papka barytowa w rentgenologii do prześwietlenia żołądka czy jelit, działa także hamująco na proces mineralizacji kości, w których jest łatwo odkładany. Nadmiar baru powoduje wysokie ciśnienie krwi, choroby serca, może prowadzić do zatrucia. Zatrucie barem w początkowym stadium objawia się zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, następnie niedowładem mięśni, zwłaszcza kończyn górnych i szyi, trudnościami w oddychaniu. Może być toksyczny (wypiera potas).

Stront (Sr)

Najprawdopodobniej uczestniczy w procesach wzrostu kości, może też zapobiegać próchnicy zębów. Nadmiar strontu może wywoływać zaburzenia metabolizmu wapnia i fosforanu, a także miedzi i kobaltu.

Zatrucie strontem – prowadzi do uszkodzeń kości i szpiku kostnego.

Nikiel (Ni)

Brak niklu powoduje zahamowanie wzrostu i obniżenie poziomu hemoglobiny we krwi, zmiany w naskórku (nieprawidłowe rogowacenie, dermatozy) i zaburzenie pigmentacji. Uczestniczy w transporcie tlenu do tkanek, w syntezie białek enzymatycznych, w przemianach węglowodanów, tłuszczy i białek, tworzeniu hormonów. Nadmiar niklu w organizmie może być spowodowany wdychaniem dymów i zanieczyszczeń atmosferycznych, uszkadza błony śluzowe, powoduje odczyny alergiczne, zmiany w chromosomach, w szpiku kostnym, może przyczyniać się do rozwoju komórek nowotworowych, wpływa też niekorzystnie na proporcje innych pierwiastków a przede wszystkim obniża poziom magnezu oraz cynku w organach miąższowych. Niedobór niklu powoduje nagromadzenie się tłuszczów w wątrobie i upośledzenie jej funkcji, nadmierną potliwość, zaburzenia procesów trawienia, niedokrwistość, zaburzenie funkcji nerek. Może być skutkiem błędów w diecie oraz może się wiązać z dużymi stresami.

Bogatym źródłem niklu są: czekolada, pełne ziarno zbóż, ryby, nasiona roślin strączkowych.

Wanad (V)

Powoduje obniżenie stężenia glukozy i tłuszczów we krwi, wpływa na gospodarkę sodowo-potasową i wapniowo-magnezową. Niedobór wanadu może sprzyjać rozwojowi miażdżycy i cukrzycy. Nadmiar wanadu jest toksyczny. Uszkadza głównie system nerwowy, układ oddechowy i trawienny, powoduje psychozę maniakalno-depresyjną. Witamina C oraz wiele leków przeciwdepresyjnych zapobiegają wzrostowi poziomu wanadu w ustroju.

Jest obecny we wszystkich ziołach.

Molibden (Mo)

Uczestniczy w procesach odtruwania organizmu, hamuje rozwój nowotworów, działa przeciwtrądzikowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, działa przeciwłuszczycowo, hamuje rozwój ropni. Nadmiar molibdenu powoduje spadek poziomu miedzi w ustroju. Niedobór molibdenu powoduje zaburzenia widzenia, ospałość, śpiączkę, zwiększoną częstość wdechu, wypadanie włosów, wypryski, szybkie męczenie się, a przewlekłe niedobory molibdenu wzbudzają rozwój raka przełyku i próchnicę zębów, przedwczesne starzenie i impotencję. Niewłaściwa dieta, np. stołówkowe jedzenie, gotowe dania do podgrzania, konserwy, prowadzi z upływem lat do niedoboru molibdenu w organizmie.

Naturalne produkty zawierające molibden to: ziarno pełne zbóż, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, mleko i sery.

Siarka (S)

Siarka jest składnikiem witaminy B1, zmniejsza toksyczność selenu i ma działanie antagonistyczne w stosunku do metali ciężkich ułatwiając detoksykację. Wpływa na budowę aminokwasów, wchodzi w skład białek budujących: włosy, paznokcie i skórę. Związki siarki w organizmie wykazują dużą aktywność przeciwbakteryjną.

Nadmiaru i niedoboru siarki nie spotyka się.

Najwięcej siarki organizm czerpie z: czosnku, pietruszki, grochu nie łuskanego, fasoli, cebuli, kapusty, selera, rzodkwi, rzepy, orzechów laskowych, migdałów i rzeżuchy. Zawierają ją też: jaja, mleko, fasola, ziemniaki, szczypiorek, gorczyca, rukiew, owoc dzikiej róży, kozieradka, stulisz, czosnaczek, czosnek niedźwiedzi, chrzan, rzeżucha, borówka, krwawnik, kakao, kalafior, kalarepa, rzepa, rzodkiew, brukselka. Związki siarki zawierają zdrojowe wody mineralne.

Ołów (Pb)

Ołów uszkadza i niszczy krwinki czerwone, hamuje odporność i osłabia kości, blokuje układ nerwowy, utrudnia wchłanianie jodu niezbędnego do prawidłowej czynności tarczycy, tworzy toksyczne złogi w organizmie wywołując liczne dolegliwości i choroby, enzymy, wątrobę, powoduje utratę apetytu, wywołuje kolki i skurcze mięśniowe, wywołuje paraliż, uszkadza nerki, podnosi ciśnienie krwi, uszkadza szpik kostny, uszkadza mózg, co wzmaga stany nerwowe, niewyrównany temperament, zaburza zachowanie, zaburza metabolizm pierwiastków niezbędnych dla zdrowia człowieka przyspieszając wydalanie żelaza i miedzi, a w przypadku z cynkiem działa w podobny sposób, w relacji z selenem powoduje kumulację selenków w wątrobie i nerkach.

Do organizmu człowieka ołów dostaje się przez: układ oddechowy i przewód pokarmowy. Stopień jego kumulowania zależy od wielu czynników, np. skład pożywienia, zatrucie środowiska naturalnego, spożywanie brudnych (nie mytych) owoców i warzyw uprawianych na terenach w pobliżu autostrad, czy ruchliwych ulic.

Rtęć (Rg)

Nadmiar rtęci uszkadza ośrodkowy układ nerwowy w sposób trwały, wywiera wywiera ujemny wpływ na błonę komórkową, blokując jej przepuszczalność. Powoduje uszkodzenie nerek, nadciśnienie, deformuje kości, powoduje zmiany nowotworowe. Rtęć jest toksyczna! Interakcje między pierwiastkami modyfikują częściowo toksyczne działanie rtęci.

Objawy zatruciem rtęcią to: bezsenność, zawroty głowy, zmęczenie, stany depresyjne, osłabienie pamięci i koordynacji ruchów, osłabienie ostrości wzroku i słuchu, labilność emocjonalna, drżenie rąk.

Rtęć i jej związki łatwo przenikają przez łożysko kobiety, stanowią więc duże zagrożenie dla zarodka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *